Opis
Plod kivija je okrugao, sa dlačicama, zelene unutrašnjosti sa crnim žilicama i sitnim košticama. Postoje i vrste bez dlačica, znatno manjih plodova, koji se mogu jesti i bez uklanjanja kožice. Ugodnog je kiselkastog okusa. Kivi je višegodišnja dvospolna listopadna biljka penjačica, dugih mladica na kojim su spiralno raspoređeni veliki tamnozeleni listovi u obliku srca. Izgledom, uzgojem i sadnjom može se usporediti sa vinovom lozom.
Kivi sadrži najviše C-vitamina od svih poznatih vrsta voća. U 100 g ploda ima oko 300 mg C-vitamina, što je gotovo 30 % od sadržaja. Također sadrži oko 180 mg vitamina A, vitamina B1 i B2. Sadrži gotovo 10 % šećera, te kalcija, željeza, magnezija i fosfora. Kivi posjeduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog ljekovitog učinka na organizam. Konzumiranjem kivija organizam se opskrbljuje velikim količinama vitamina C što može reducirati rizik od pojave bolesti srčanog i krvožilnog sustava, moždanog udara ili raka. Može pripomoći i zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, apsorpciji željeza i zdravlju zubi i desni.
Vitamini A, C i E imaju antioksidativno djelovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije i to za 36%. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, tvari koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprječavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.
Jednim istraživanjem se pokazalo da ako jedete kivi svako jutro, on može imati učinak jednak aspirinu, za kojega je poznato da spriječava nastanak krvnih ugrušaka. Kivi smanjuje razinu triglicerida u krvi za čak 15%. Na taj način spriječava nakupljanja plaka na stijenkama arterija te čuva zdravlje srca i krvnih žila. Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidativno djelovanje štite tijelo od slobodnih radikala.
Kivi je odličan izvor vlakana koja održavaju probavni sustav zdravim. Kivi je bogat izvor elektrolita kalija koji igra važnu ulogu u održavanju pravilne razine tekućine u tijelu. Također regulira rad srca i krvni tlak te se suprotstavlja negativnim učincima natrija. Vlakna u kiviju mogu smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola.
Kivi, taj smaragdni užitak jedinstvenog okusa koji daje dramatični tropski dašak, najbolje je koristiti u sirovom obliku kao samostalan obrok, ali može biti i vrlo atraktivan dodatak voćnim salatama. Također je pun pogodak u smoothijima, a sve što vam treba su 2 kivija, 1 banana, 2 šalice mladog špinata, 4 lista metvice i ½ šalice vode. Sve sastojke smiksajte pomoću blendera i uživajte odmah u brzom i osvježavajućem napitku.