Iako mu ime sugerira da dolazi sa Novog Zelanda, kiwi voće zapravo ima korijene iz drevne Kine. Kiwi je sa svojom specifičnom smeđom korom i jarko zelenim mesom egzotičan, sočan i osvježavajući sa specifičnom kombinacijom slatkog i kiselkastog okusa. Često se jede sam, ali je i dobra kombinacija u smoothie-ima, shake-ovima, voćnim salatama ili voćnim zdjelama.
Mnogi uzimaju zdravo za gotovo činjenicu da kiwi sadrži otprilike pet puta više vitamina C od naranče, kao i velike količine vitamina K koji je poznat da pomaže zgrušavanju krvi, izgradnji jakih kostiju i sprječavanje bolest srca, a čuva i od metaboličkog sindroma.
Tu je i zanimljiv video koji prikazuje tri načina kako lakše oguliti kiwi.
Samo visoki sadržaj vitamina K čini kiwi nevjerojatno funkcionalnom hranom jer vitamin K pomaže smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti te pomaže zaštiti od mnogih najčešćih kroničnih zdravstvenih stanja kao što su ateroskleroza, osteoporoza, bolesti srca, dijabetes i rak.
Kiwi je bogat vitaminom A, vitaminom E, kalijem, bakrom (dobrom vrstom koju vaše tijelo treba da ga upotpuni s cinkom) i vitaminom B6 i B12 (folat). Vrlo malo hrane sadrži prirodno velike količine vitamina B6 poput kiwija.
Ova informacija bi vas mogla iznenaditi, ali kiwi sadrži mnogo omega-3 masnih kiselina, baš kao i one koje se nalaze u ribama i zasićenim mastima.
Istraživanja su pokazala da konzumiranje samo nekoliko plodova dnevno generira snažan probiotički učinak unutar tijela. Osim toga upravo se u njegovim crnim sjemenkama krije najviša razinu vitamina E koji je poznat kao snažan antioksidans.
Ukratko, prehrambene prednosti kiwija su:
- Najviši izvor vitamina C od sveg drugog voća
- Potiče bolji san
- Dobar izvor dijetalnih vlakana
- Pomaže u probavi
- Dobar izvor folata
- Snaga vitamina i minerala: A, B6, B12, E i kalij, kalcij, željezo i magnezij.