Kada i kako konzumirati kivi i kaki

UVOD

Za razliku od ostalih agruma u našoj ponudi kivi (isto vrijedi i za kaki) su specifični jer se beru dok je plod još tvrd jer je samim time bolji za skladištenje i transport.

Generalno je pravilo da kivi treba kupiti dok je još nezreo, odnosno kad je još tvrd na dodir, i zatim ga ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi da dozrije, odnosno više dana ovisno koliko je tvrd. Ukoliko kivi pohranite na suho, tamno i hladno mjesto može trajati tjednima, samo ga treba povremeno provjeriti i mekše plodove pojesti na vrijeme.

Nema smisla kupovati već dozreli kivi, osim ako ga ne želite pojesti odmah, jer se vrlo brzo kvari. Prezreli kivi ćete prepoznati po izuzetnoj mekoći i gnjecavosti na dodir. Izbjegavajte prezreli kivi jer, iako ne škodi zdravlju, količina nutrijenata koje sadrži je značajno smanjena. 

KAKO UBRZATI ZRENJE

Postoji jedan trik s tvrdim kivijem, za ubrzano prirodno zrenje kivi ostavite na toplome i u vrećici skupa s jednom ili dvije jabuke i nakon par dana će kivi smekšati jer jabuka ispušta plin koji ubrzava zriobu na prirodan način.

 

Generalno je pravilo za ostalo voće da ako ste kupili zrelo nemojte ga stavljati u plastične posude ili plastične vrećice jer smanjena cirkulacija zraka pospješuje brže truljenje. S druge strane ako želite da vam dulje zadrži svježinu držite ga izvan vrećice/posude u hladnjaku ili na balkonu.