Kumkvat

BILJKA

Kumkvat je veselo, maleno narančasto voće. Njegova fascinantna kombinacija okusa – od gorkaste, preko slatke do kisele – uz fina aromatična ulja iz korice koja se također jede, oduševit će najzahtjevnija nepca. Drvo ili grm je zimzelena biljka, veličine od 2,5 do 4,5 metara, s gustim granjem, te ponekad i trnjem. Plod je sasvim malen, kao neka vrsta patuljaste naranče, veličine od 2 do 5 cm. Unutarnji dio kumkvata, njegovo meso, podijeljeno na četvrtine, sočnog  je i kiselkastog okusa. Korica je mekana, fina i jestiva, te se ne guli. Kumkvat ne raste dobro iz sjemena, nego se razmnožava vegetativno, uz pomoć drugih agruma.

kumkvat

PODRIJETLO I RASPROSTRANJENOST

Kumkvat potječe iz Kine. Ime mu dolazi od riječi ”kam quat”, iz kineskog kantonskog narječja, što znači ”zlatna naranča”. Uzgaja se posvuda po Aziji, pogotovo jugoistočnom dijelu, Filipinima, Indiji i Tajvanu. U Europu ga je donio Robert Fortune, kolekcionar londonskog hortikulturalnog društva, 1846. godine, te je nedugo zatim dospio i u Sjevernu Ameriku.

kumkvat-drvo-700x352

ZDRAVLJE

Poput ostalih agruma, kumkvat jača imunitet te podiže otpornost organizma na bolesti poput sezonske gripe, respiratornih viroza i prehlada. Znanstvenici ističu da se redovitom konzumacijom citrusa, a posebno kumkvata koji žvakanjem u usnu šupljinu polako otpušta svoje hranjive tvari, može spriječiti rak usta, ždrijela, jednjaka i želuca. Zbog svojih ugodnih aroma i svježeg aromatičnog mirisa, kumkvat je također izvanredan borac protiv lošeg zadaha iz usta.

Konzumacijom kumkvata snižavate povišeni kolesterol i trigliceride u krvi, što utječe na dobar protok krvi i smanjenje rizika od moždanog i srčanog udara. Pored svega toga, tu su i zdrave omega 3 i omega 6 masne kiseline, poznate po velikom značaju za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Neka se ova neobična voćka obavezno nađe u vašim jutarnjim shakeovima, jer je odličan izvor riboflavina koji dokazano ubrzava metabolizam i potpomaže probavu ugljikohidrata, proteina i masti. Iznimno je efektan za brz nalet energije, što pomaže pri svakom početku novog dana. Sadrži ugljikohidrate, vlakna, te kalij, magnezij, fosfor, kalcij, željezo, vitamine A, B i C, te karotene.

kumkvat_cijela

UPOTREBA

Kumkvat se može upotrijebiti na niz načina. U kulinarstvu se od njega obično rade džemovi i želei. Može ga se rezati i u salate, no u zadnje vrijeme mu je najčešća upotreba kao dodatak u koktele i slična alkoholna pića, poput martinija, gdje zamjenjuje tradicionalnu maslinu. Na Filipinima i Tajvanu, kumkvat je popularan dodatak u zeleni ili crni čaj, bilo topli ili ledeni.

ZANIMLJIVOSTI O KUMKVATU

  • U Kini i većini Azije, biljka simbolizira sreću i drži se kao kućna biljka, te se daje na poklon za vrijeme lunarne nove godine.
  • U Dade Cityju, na Floridi, svake godine se održava Kumquat Festival, gdje posjetitelji mogu kušati razne slastice od kumkvata, od pite, preko keksića, smoothieja, sladoleda, do marmelade, pa čak i umaka od kumkvata!