Naranča

BILJKA

Naranča je suptropska biljka zimzelenog drveta koje može narasti do 12 metara. Ima mirisne bijele cvjetove i okrugle plodove s žućkastom i crvenkastom korom i kašastim sadržajem podijeljenim u kriške. Narančino stablo u prosjeku daje plodove čak sto godina. . Plodovi rastu od studenog do svibnja. Svrstavaju ga u najplodnije voće poslije grožđa i banana, uz 500 – 1000 voćki po stablu godišnje.

naranča2

PODRIJETLO I RASPROSTRANJENOST

Naranča se danas uzgaja u toplijim podnebljima, poput Sredozemlja, Kalifornije i Južne Afrike, no njezino podrijetlo  je u Indiji. Ime dolazi iz sanskrta – na rangi ili naranja, dok su Englezi prijevod norange pretvorili u današnji orange,te je po tome i narančasta boja dobila svoje ime. Najveći svjetski uzgajivači naranče su Brazil i SAD, a u Europi Španjolska i Italija.

RAZLIČITOSTI U VRSTAMA

Postoji mnogo vrsta naranača, od kojih su najpoznatije izraelska jaffa (po kojoj su i keksi dobili ime), talijanska bergamot,iz grada Bergama, zatim velika naranča, iz Brazila (primjerice sorta Washington) i kalifornijska valencija. Potonje dvije ćemo detaljnije opisati, obzirom da su upravo te dvije vrste u našoj ponudi. Sorta Washington, tzv. velika naranča, nastala mutacijom još 1820. u jednom voćnjaku u Brazilu, ima diploidan plod, što znači da se jedna manja naranča nalazi unutar veće. Njezini plodovi su krupni, te je prepoznatljiva po ”pupku” na dnu ploda. Ta sorta je sočna i mesnata, te nema sjemenki. Posebnost Washington naranče jest da, za razliku od većine sorti, jako dobro podnosi i niže temperature, do -5 stupnjeva Celzijusa. Valencija je s druge strane kalifornijska sorta, koju je uzgojio William Wolfskill, na svom imanju Santa Ana u Kaliforniji, te joj dao naziv po španjolskom gradu Valencia, poznatom po odličnim narančama. Valencija,koja se najčešće koristi i uzgaja za sok, za razliku od Washington naranče ima sjemenke. Ono po čemu je ona jedinstvena jest činjenica da jedina od svih sorti naranača dozrijeva u ljetnim mjesecima.

ZDRAVLJE

Naranča ima jako puno fitokemikalija (preko 270 !) koji djeluju kao antioksidansi i pomažu uklanjanju stanica tumora. Poboljšava rad probavnog sustava, te odlično djeluje protiv alergija, upala, virusa. Pomaže i radu imunološkog sustava. Naranča blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Sok od naranče izvrstan je izvor vitamina C, kalija, folne kiseline i flavonoida, vrijedan izvor aminokiselina. Istraživanja su dokazala da hesperidin iz soka naranče poboljšava funkcije krvnih žila te smanjuje rizik od razvoja srčanih i krvožilnih bolesti. Naranče su bogate vitaminom C, B1, B9 (folnom kiselinom) i A, kalijem, kalcijem i vlaknima. Naranča sadrži nekoliko inhibitora raka – karotenoida, terpena i flavonoida. Zajedno s drugim vrstama agruma spada među najmoćnije borce protiv raka. Sadrži čak 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana. Treba ga piti u velikim količinama kod gripe, groznice, oslabjelog organizma, angine, probavnih smetnji, bolesti bubrega ili mokraćnog mjehura. Kuhana oljuštena naranča, nanesena u debelom sloju na gnojne čireve, daje izvanredne rezultate. Narančini listovi, osobito oni od gorke naranče (bergamot), djeluju protiv tjeskobe, napetosti, uzrujanosti, nesanice i srodnih tegoba središnjeg živčanog sustava. Pomažu kod astme i alergija, snižavaju povišenu temperaturu i potiču znojenje. Narančina kora služi kao stimulans živčanog sustava, kao sredstvo za poticanje probave, za snižavanje visoke temperature i protiv crijevnih nametnika.

Orange-Tree [1024x768]

UPOTREBA

Naranča se može iskoristiti na mnogo načina, bilo to u pekmezima, marmeladama, želeima, čajevima, sokovima, koncentratima, eteričnim uljima, kozmetici ili parfemima. Narančin žele je dospio u kekse u obliku poznatog Jaffa keksa (od istoimene izraelske sorte). Osušeni cvjetovi naranče se u Španjolskoj koriste za kuhanje u čaj. Tještenjem iz svježih plodova, parnom destilacijom iz svježeg usplođa i destilacijom nusprodukta, koji zaostaje prilikom industrijske proizvodnje, dobiva se eterično ulje. Eterično ulje bergamot naranče sa svojim ugodnim mirisom poznato je kao jedno od najboljih sredstava za dizanje raspoloženja i lijek protiv depresije i anksioznosti. Esencijalno ulje prave naranče, koje se dobiva tiještenjem kore, pokazalo se kao izvanredno antiseptičko sredstvo i analgetik protiv bolova u želucu. U kozmetičkoj primjeni eterično ulje naranče potiče proizvodnju kolagena, povećavajući protok krvi kroz kožu. Iznimno je korisno za njegu suhe kože sklone iritaciji i aknama. Naranče prijaju uz praktički sve vrste jela, a od njih možete pripremati džemove i sirup,  koricu  možete kandirati ili koristiti ribanu za razne slastice. Koristite samo naranče koje ste sami uzgojili, ili za koje ste sigurni da nisu špricane. Naranče iz dućana su prilično zagađene i ako njih koristite, obavezno im ogulite koru.

ZANIMLJIVOSTI O NARANČI

  • U povijesti je poznato tzv. Constableovo stablo, narančino stablo koje je doneseno u Francusku 1421. godine i živjelo je čak 473 godine!
  • Stablo naranče je u mnogim kulturama simbol braka i ljubavi. Naranče nalazimo na renesansnim slikama bračnih parova. Na vjenčanjima mladenke često stavljaju narančin cvijet u kosu ili nose bukete od tih cvjetova na vjenčanju, a cvjetovi često služe i kao dekoracija na vjenčanim tortama.
  • Cvijet naranče je državni cvijet Floride.
  • U grčkoj mitologiji i priči o Ilijadi, ”zlatna jabuka” koju je Paris dao Heleni prije početka trojanskog rata, najvjerojatnije je zapravo bila naranča!