Česta pitanja

1.     Držim agrume u stanu nekoliko dana i kada ih jedem nisu tako svježi kao prvi dan?

Agrume, posebno mandarine i klementine ne smijete držati na sobnoj temperaturi. Idealna temperatura je ona koja se nalazi u hladnjaku ili na balkonu u jesenje vrijeme. Temperature oko i ispod nule također nisu dobre jer se plodovi mogu smrznuti i potpuno promijeniti okus. Na optimalnoj temperaturi plodovi mogu biti fini za jesti i više od tjedan dana. S obzirom da ih još dobivate u vrećicama obvezno vrećicu odvežite, a idealno prebacite u neku drugu ambalažu.

2.     Da li vi nudite samo sezonsko voće?

Da, nudimo samo svježe ubrano voće i ničim ga ne tretiramo za očuvanje svježine. Naša sezona počinje sredinom rujna s ranim mandarinama i s šipcima, a završava krajem siječnja sa narančama i grejpom.

3.     Kupio sam od vas hladno prešani sok pa me zanima koliko isti može trajati?

S obzirom da nema nikakvih aditiva nego samo ono što izađe iz sokovnika, ako ga ne pijete odmah nužno ga je pohraniti u hladnjaku i popiti idealno isti dan, a najkasnije do kraja sljedećeg dana

4.     Zašto su u shoping centrima i kod većine prekupaca na tržnicama plodovi iste veličine?

Ovi plodovi se kupuju u otkupnim stanicama i nakon toga se kalibriraju po veličini. Mi naše plodove ne kalibriramo nego Vam ih nudimo kako ih priroda da.

5.     Kupio sam limun/naranču u shopping centru i piše da kora nije za jelo, zašto?

Osim kalibriranja, voće se u otkupnim centrima pere i tipično voštira (vidi se po sjaju plodova) i onda tretira fungicidima za očuvanje svježine zbog dugog procesa od branja do kad dođe do Vas. Ovakvi plodovi će dulje od naših držati svježinu, ali kora je natopljena pesticidima i nije za jelo. Prema određenim normama u jestivi dio ploda je količina fungicida koji ostane neškodljiva za čovjeka, međutim zašto ga unositi i u najmanjim količinama!

6.     Otvorio sam vrećicu i našao unutra jedan plod koji je udaren/truo, zašto to?

S obzirom da se agrumi beru s peteljkom i slažu u gajbe/kašete pritom može doći do oštećenja drugog ploda. Prilikom pakiranja ako uočimo takav plod mi ga uklonimo, ali s obzirom da pakiranje radimo ručno moguće je (iako vrlo rijetko) da ne primijetimo plod koji je udaren. Ukoliko ste takav primijetili samo nam javite i dajemo vam dvostruku količinu.

7.     Zašto su rane mandarina zeleno-žute, a ne potpuno žute?

Rane mandarine se beru kada su otprilike 50% žute, odnosno kada imaju idealan omjer kiseline i šećera i kada su najsočnije. Čekanje da najraniji plodovi potpuno požute je krivo jer tada opada kvaliteta ploda odnosno isti se odvaja od kore.

8.     Negdje sam kupio rane mandarine koje su potpuno žute, ali su bile jako kisele, u čemu je problem?

Kupili ste proizvod koji je umjetno požućen u komori za žućenje. Do Vas su mandarine sigurno prošle sigurno nekoliko „ruka“. Kod nas kupujete direktno od proizvođača, plodove uvijek možete probati i ako niste zadovoljni vratiti i nekoliko dana nakon kupnje te se ovakvo nešto ne može dogoditi.

9.     Rane mandarine mi ipak nisu tako slatke kao ove koje jedem sredinom listopada i kasnije?

S obzirom na kraći period dozrijevanja odnosno akumuliranja manje sunčeva svijetla normalno je da rane mandarine imaju drugačiji omjer i količinu šećera.

10.     Šipak, pa zar toga ima kod nas? Kako da to čistim uopće?

Naravno, postoje i određene autohtone sorte koje jako dugo uspijevaju u Dalmaciji i Hercegovini. Kako brzo i efikasno očistiti šipak možete vidjeti ovdje i ovdje.

11. Kupio sam kivi ili kaki od vas, ali isti je jako tvrd, je li se to može rezati i jesti?

Za razliku od ostalih agruma u našoj ponudi kivi (isto vrijedi i za kaki) su specifični jer se beru dok je plod još tvrd jer je samim time bolji za skladištenje i transport. Ovo je posebno izraženo za prvi kivi, kasnije bude mekši. Kivi treba ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi da dozrije, odnosno više dana ovisno koliko je tvrd.

Postoji i jedan trik s kivijem, za ubrzano prirodno zrenje ostavite kivi na toplome i u vrećici skupa s jednom ili dvije jabuke i nakon par dana će omekšati. Jabuka ispušta plin koji ubrzava zriobu na prirodan način. Više informacija na našem webu: http://opgmataga.hr/kada-i-kako-konzumirati-kivi-i-kaki/