Grejp – 2 kg

25,00Kn

Grejp ili grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma vrlo specifična okusa. Može se opisati kao  oporo-gorkast i kiselkast okus, s utkanim notama slatkog okusa, ovisno o vrsti. Plod je zimzelenog drveta koje uobičajeno raste do 6 metara u visinu, ali može doseći i trostruko veću visinu. Plodovi grejpa narastu do 15 centimetara u promjeru, a imaju žutu ili narančastu boju kore. Njihova kategorizacija na žute, roze i crvene, međutim nije zbog boje njihove kore, nego njihova mesa. Neke sorte grejpa imaju sjemenke, a neke ne.

Kategorija: Oznaka:

Opis

Grejp ili grejpfrut je tropska biljka iz porodice agruma vrlo specifična okusa. Može se opisati kao  oporo-gorkast i kiselkast okus, s utkanim notama slatkog okusa, ovisno o vrsti. Plod je zimzelenog drveta koje uobičajeno raste do 6 metara u visinu, ali može doseći i trostruko veću visinu. Plodovi grejpa narastu do 15 centimetara u promjeru, a imaju žutu ili narančastu boju kore. Njihova kategorizacija na žute, roze i crvene, međutim nije zbog boje njihove kore, nego njihova mesa. Neke sorte grejpa imaju sjemenke, a neke ne.

Energetska vrijednost 100 g svježeg grejpa iznosi tek 32 kcal, a on sadržava: kalcij, magnezij, fosfor, te bakar, a od vitamina u najvećoj mjeri vitamin C (čak 34mg, što čini 43% RDA), tiamin,riboflavin, pantotensku kiselinu, vitamin B6 i vitamin A. Od ostalih bitnih nutrijenata, u grejpu nalazimo antioksidans likopen, čija svojstva su se pokazala kao najjača zaštita organizma od slobodnih radikala. Međutim, likopen nalazimo samo u crvenom i rozom grejpu, on i jest zaslužan za njihovu lijepu boju. Limonin je također u sastavu grejpa, ljekovita fitokemikalija za koju je utvrđeno da inhibira razvoj tumora. Od vlakana grejp sadrži pektin, koji djeluje na usporavanje ateroskleroze. Prema rezultatima studije objavljene u Journal of Agricultural and Food Chemistry i žuti i crveni grejp doprinose reduciranju razine LDL kolesterola, s tim da crveni grejp smanjuje i trigliceride upravo zahvaljujući pektinu.   Naringenin je još jedan u nizu iznimnih spojeva koji se nalaze u grejpu, a njegovo ljekovito svojstvo se odnosi na popravak oštećene molekule DNA što je jedan od glavnih obrambenih mehanizama organizama protiv raka, jer uklanja potencijalno kancerogene sastojke, navodi se u studiji objavljenoj u Journal of Nutritional Biochemistry.

Grejp se najviše konzumira ocijeđen u sok ili očišćen svježe narezan na komade. Dodaje se u voćne salate koje oplemenjuje svojim okusom i izgledom te mesne i riblje salate kojima pruža svježinu. Salatama poput cikorije, matovilca, rikule, kovrčave endivije dat će poseban štih u izgledu i okusu. Izvrsno se slaže sa začinima poput cimeta, klinčića i muškatnog oraščića. Cijeli grejp se koristi kod pripreme miješanih marmelada i džemova, a sok grejpa je često prisutan u voćnim i alkoholnim koktelima.