Kivi

BILJKA

 

Kivi je višegodišnja dvospolna listopadna biljka penjačica, dugih mladica na kojim su spiralno raspoređeni veliki tamnozeleni listovi u obliku srca. Izgledom, uzgojem i sadnjom može se usporediti sa vinovom lozom. Plod kivija  je okrugao, sa dlačicama, zelene unutrašnjosti sa crnim žilicama i sitnim košticama. Postoje i vrste bez dlačica, znatno manjih plodova, koji se mogu jesti i bez uklanjanja kožice. Ugodnog je kiselkastog okusa.

kivi1

 

PODRIJETLO I RASPROSTRANJENOST

 

Ovo egzotično voće, podrijetlom je iz Kine gdje ga zovu Yang Tao. Misionari su ga početkom 20-og stoljeća donijeli u Novi Zeland odkud se poslije proširio na cijeli svijet, ali je NZ ostao njegov najveći svjetski proizvođač.

Kivi je relativno mlada voćna vrsta. Počela se uzgajati na Novom Zelandu prije 50-ak godina, prije 20-ak u Francuskoj, a nakon toga u Italiji i Grčkoj, pa su osim navedenih zemalja značajni proizvođači još i Čile, Japan, Iran, SAD, Kanada i Kambodža.

 

kivi2

 

ZDRAVLJE

 

Kivi sadrži najviše C-vitamina od svih poznatih vrsta voća. U 100 g ploda ima oko 300 mg C-vitamina, što je gotovo 30 % od sadržaja. Također sadrži oko 180 mg vitamina A, vitamina B1 i B2. Sadrži gotovo 10 % šećera, te kalcija, željeza, magnezija i fosfora. Kivi posjeduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog ljekovitog učinka na organizam. Konzumiranjem kivija organizam se opskrbljuje velikim količinama vitamina C što može reducirati rizik od pojave bolesti srčanog i krvožilnog sustava, moždanog udara ili raka. Može pripomoći i zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, apsorpciji željeza i zdravlju zubi i desni.

Štiti oči

Vitamini A, C i E imaju antioksidativno djelovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije i to za 36%. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, tvari koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprječavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.

Štiti dišni sustav

Jedno istraživanje je pokazalo da kivi može spriječiti bolesti dišnog sustava, a naročito se učinkovit pokazao kod djece. Istraživanje je pokazalo da 5 do 7 porcija kivija tjedno može smanjiti kašalj za 27%, kratkoću daha za 32%, nadraženost nosa za 28% i kronični kašalj za 25%. Za sve to je zaslužan vitamin C.

Štiti kardiovaskularno zdravlje

Jednim istraživanjem se pokazalo da ako jedete kivi svako jutro, on može imati učinak jednak aspirinu, za kojega je poznato da spriječava nastanak krvnih ugrušaka. Kivi smanjuje razinu triglicerida u krvi za čak 15%. Na taj način spriječava nakupljanja plaka na stijenkama arterija te čuva zdravlje srca i krvnih žila.

Štiti od raka

Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidativno djelovanje štite tijelo od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući i rak. Kivi štiti DNA od oksidacijske štete, zbog čega se rizik od nastanka raka još više smanjuje.

Štiti probavni sustav

Kivi je odličan izvor vlakana koja održavaju probavni sustav zdravim. Unos vlakana je odličan način da probavni sustav oslobodite od toksina i spriječite nastanak raka debelog crijeva.

Regulira krvni tlak

Kivi je bogat izvor elektrolita kalija koji igra važnu ulogu u održavanju pravilne razine tekućine u tijelu. Također regulira rad srca i krvni tlak te se suprotstavlja negativnim učincima natrija.

Snižava kolesterol

Vlakna u kiviju mogu smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola. Kako smanjuje razinu kolesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalija je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalija.

Osim što jača i čisti krv, kivi daje snagu i jača organizam, zbog čega se u tradicionalnoj kineskoj medicini i danas koristi kod slabosti. Sadrži zavidne količine kroma, koji je važan za bolji rad gušterače i djelovanje inzulina, pospješuje i metabolizam šećera, kao i sintezu masti i bjelančevina. Krom snižava šećer u krvi, masne kiseline i kolesterol.

 

UPOTREBA

 

Kivi, taj smaragdni užitak jedinstvenog okusa koji daje dramatični tropski dašak, najbolje je koristiti u sirovom obliku kao samostalan obrok, ali može biti i vrlo atraktivan dodatak voćnim salatama. Također je pun pogodak u smoothijima, a sve što vam treba su 2 kivija, 1 banana, 2 šalice mladog špinata, 4 lista metvice i ½ šalice vode. Sve sastojke smiksajte pomoću blendera i uživajte odmah u brzom i osvježavajućem napitku.

 

kivi3

 

 ZANIMLJIVOSTI O KIVIJU

  • Kivi je jednospolna biljka, te se za uzgoj mora sa ženskim sadnicama posaditi i muške. Na 5 ženskih, sadi se 1 muška stabljika.
  • Originalni naziv mu je bio kineski ogrozd, no stanovnici Novog Zelanda preimenovali su ga u kivi po istoimenoj endemskoj ptici.
  • Ljekoviti sastojci kivija čine ga odličnim zaštitnikom u borbi protiv simptoma respiratornih oboljenja kao što je astma. Studija u Italiji koja je obuhvatila preko 18 000 djece u dobi od 6 i 7 godina, pokazala je da djeca koja jedu 5 do 7 obroka citrusa i kivija tjedno imaju za 25 do 44% manje pojavu simptoma respiratornih bolesti nego djeca koja ovo voće jedu manje od jednom tjedno