Klementine

Klementina je hibrid naranče i mandarine, a raste na području Mediterana i Južnoj Africi. Slično kao i mandarina klementina se lako guli od kore.

Plod klementine je nešto manji i okrugliji, sazrijeva kasnije krajem studenog, a poznata je po svojem posebnom mirisu, sa par plodova vam lako zamiriše cijela soba.

Klementinu ponekad svrstavaju kao podvrstu mandarine jer je plod i stablo vrlo slično mandarini. Tangerina i klementina su jako slični, samo što je tangerina kiselija i ima koštice.

Postoji dvije verzije porijekla klementine. Prema prvoj, klementinu je dobio otac Clément Rodier u vrtu za siročad u Misserghin, u Alžiru. Prema drugoj verziji, klementinu je sasvim svjesno izveo svećenik Pierre Clement (oko 1900) kada je vodio poljoprivrednu školu u Oranu u Alžiru.

Klementina ima mnogo vlakana i esencijalnih hranjivih tvari poput vitamina C, folata, kalcija, magnezija, fosfora i kalija. Sedam razloga zašto je klementina dobra za vaše zdravlje:

  1. Zdravlje mozga zbog bogate količine folata
  2. Glatka koža zbog vitamina C koji pomaže sintezi kolagena
  3. Jake kosti i zdravi mišići zbog kalcija i fosfora
  4. Oralno zdravlje zbog visoke doze vitamina C
  5. Djelovanje protiv raka zbog snažnog antioksidantnog djelovanja
  6. Čuva zdravlje srca i stabilizira krvni tlak zbog kalija kojeg sadrži
  7. Uravnotežuje probavu i balans elektrolita zbog bogatstva vlakana, tekućine i kalija

Od klementine se radi posebno dobro eterično ulje hladnim prešanjem kore, kao što je pravilo kod citrusa. Tradicionalno se eterično ulje klementine koristi kao antidepresant i sredstvo za smirenje i relaksaciju.