Odgovori na 13 pitanja…koliko zdravo jedete

Hvala na sudjelovanju u kvizu 🙂

Slijede zeleno označeni točni odgovori i objašnjenja. Navedeni su i primjeri preporučenih količina hrane.

1. Koliko grama soli je maksimalni dnevni unos za odrasle osobe?
a) 2g
b) 6g
c) 10g
d) 25g

Svaki dan ne biste smjeli konzumirati više od 6 g soli! 6g je jedna čajna žličica. Ovih maksimalnih 6g uključuje i sol koja se već nalazi u hrani koju kupite zato je nužno provjeriti naljepnice na hrani koju kupujete da vidite koliko grama soli sadrži te se maksimalno truditi kupovati namirnice sa malo soli. Pazite kod dosoljavanja jer to tipično nije potrebno.

2. Koliko čaša vode od 200ml odrasla osoba treba piti svaki dan?
a)   12 za muškarce, 10 za žene
b)   10 za muškarce, 8 za žene
c)   8 za muškarce, 6 za žene
d)   6 za muškarce, 4 za žene

Prosječan muškarac dnevno treba piti 10 čaša vode, a žena treba piti osam čaša vode. Čaša vode ima 200ml. Ovo može varirati ovisno o temperaturi, vlažnosti zraka ili koliko vježbate.

 

3. Da bi se hrana smatrala sa niskom razinom šećera, koliko maksimalno šećera smije sadržavati?
a) Ne više od 5g na 100g hrane ili 2.5g na 100ml pića
b) Ne više od 7.5g na 100g hrane ili 5g na 100ml pića
c) Ne više od 10g na 100g hrane ili 7.5g na 100ml pića
d) Ne više od 12.5g na 100g hrane ili 10g na 100ml pića

Hrana sa niskom razinom šećera ne smije sadržavati više od 5g šećera na 100 g, a piće sa niskom razinom šećerom ne više od 2,5 g šećera na 100 ml. Zato je mudro pripaziti i pažljivo čitati deklaracije.

 

4. Koliko kalcija tvoje tijelo treba svaki dan?
a) 400mg
b) 100mg
c) 700mg
d) 100g

Za odrasle osobe preporučena je dnevna doza kalcija 700mg za održavanje zdravih zuba i kostiju. Za ovo ostvariti preporuka je pojesti dvije ili tri porcije ovih izvora kalcija: 30g tvrdog sira, čaše mlijeka od 200 ml, 125 ml jogurta.

 

5. Koliko porcija ribe bi trebali jesti svaki tjedan
a) 8
b) 6
c) 4
d) 2

Preporuka je pojesti dvije porcije ribe svaki tjedan, a ako je moguće i više. Jedna od tih porcija trebala bi biti masna riba, poput skuše, pastrve ili lososa. Porcija iznosi 140g ribe što je otprilike veličina dlana.

 

6. Što je to glikemijski indeks?
a) Lista hrana sa količinom šećera
b) Indeks koji služi kao vodič za planiranje prehrane temeljen na vašoj težini
c) Indeks koji rangira ugljikohidrate prema stupnju povećanja razine šećera u krvi

Glikemijski indeks govori o tome kako brzo određene namirnice podižu razinu šećera u krvi. Grickalice, slatkiši i ostali jednostavni ugljikohidrati brzo podižu razinu šećera u krvi što nije dobro jer dugoročno može za posljedicu imati tzv. metabolički sindrom (pretilost, šećerna bolest, dijabetes tip 2).

 

7. Jedan gram proteina osigurava četiri kalorije energije. Jedan gram ugljikohidrata osigurava 3,75 kalorija energije. Koliko kalorija osigurava jedan gram masti?
a) 2
b) 3
c) 8
d) 9

Iako su određeni vrste masti prema novim saznanjima zdrave i potrebne organizmu, treba imati na umu da jedan gram masti pruža devet kalorija energije, pa treba biti oprezan sa količinom unosa masne hrane ukoliko želite izgubiti ili kontrolirati kilograme.

 

8. Od kuda nam dolazi najviše vitamina D?
a) Jaja
b) Obogaćene pahuljice od žitarica
c) Sunca
d) Ugljikohidrata

Vaše tijelo proizvodi najveći dio vitamina D pod kožom kada ste vani, na suncu, tijekom ljetnih mjeseci. Male količine vitamina D možete dobiti od masne ribe, jaja i obogaćenih žitarica za doručak, a moguće je uzimati i pripravke vitamina D. Jedna od znanstvenih teorija govori da je i vitamin D vrlo bitan za imunitet pa je preporučljivo u zimskim mjesecima jesti odgovarajuću hranu ili dodatke prehrani s vitaminom D.

 

9. Što je od navedenog rezultat manjka proteina u našoj prehrani?
a) Usporen rast
b) Oslabljeno srce
c) Smanjena mišićna masa
d) Sve od navedenog

Proteini su vrlo bitni u uravnoteženoj prehrani. Smanjeni unos proteina može usporiti rast, oslabiti srce i smanjiti mišićnu masu.

 

10. Koja je preporučena dnevna doza vlakana za odraslu osobu?
a) 2g
b) 18g
c) 38g
d) 200g

Preporučeni unos vlakana za odrasle je 18 g dnevno. Međutim, većina ljudi ne jede toliko. Zdjela žitarica sa visokim udjelom vlakana poput pahuljica od mekinja primjerice sadrži 4g vlakana.

 

11. Koji se od sljedećih minerala može upotrijebiti za uravnoteženje šećera u krvi i smanjivanje želje za šećerom?
a) Kalij
b) Krom
c) Jod

Studije su pokazale da krom pomaže u smanjenju želje za jedenjem šećera. Krom se nalazi primjerice u rumenoj salati i luku kao i ostalim namirnicama.

 

12. Koje od ovog voća ima najviše C vitamina?
a) Mandarine
b) Kiwi
d) Naranče
d) Limun

Iako kiwi upućuje na Novi zeland ovo ultra zdravo voće zapravo vuče korijene iz drevne Kine. Mnogi uzimaju zdravo za gotovo činjenicu da kiwi sadrži otprilike pet puta više vitamina C od naranče ili mandarine te više C vitamina od limuna! Kiwi sadrži i velike količine vitamina K koji je poznat da pomaže zgrušavanju krvi, izgradnji jakih kostiju i sprječavanje bolest srca, a čuva i od metaboličkog sindroma.

 

13. Koja od sljedećih parova namirnica NE sadrži značajnije količine kolesterola?
a) Škampi i rakovi
b) Nemasna govedina i riba
c) Voće i piletina

Neobičan kombinacija voća i piletine je točan odgovor. Voće ne sadrži nikakav kolesterol, za razliku od svih ostalih opcija. Za zdraviji život trebate paziti na razinu lošeg kolesterola!