Šipak

S obzirom da određen broj ljudi ne uzima šipak jer misle da se teško i dugo čisti evo videa koji pokazuju zgodan način kako brzo i efikasno očistiti šipak. Šteta da zbog takvog razloga ne probate ove jako ukusne i zdrave plodove.

 

 

BILJKA

Šipakmogranj ili nar je grm ili malo drvo, 5-8 metara visoko, koje uspijeva u krajevima s toplijom klimom. Šipak je polulistopadna biljka, tj. za vrijeme blažih zima će zadržati dio svojih listova, dok će za vrijeme oštrijih zima izgubiti sve listove. Biljka ima uspravne i razgranate grane, a stanište joj je osunčano s visokim temperaturama, tlo vodopropusno, jer biljka ne voli mnogo vlage. Cvjetovi su zvonoliki, a plod veličine jabuke je žućkasto-crvene boje. Voćka je  promjera 5-12 cm, te se unutar nje nalazi oko šestotinjak jarko crvenih sočnih sjemenki.

nar2

PODRIJETLO I RASPROSTRANJENOST

Podrijetlom je iz Azije (od Irana do Himalaje), no danas se uzgaja na čitavom Sredozemlju, Bliskom istoku i kavkaškoj regiji, kao i tropskoj i sjevernoj Africi, te cijelom subkontinentu Indije, centralnoj i jugoistočnoj Aziji.  U Sjevernoj Americi ga nalazimo u Kaliforniji i Arizoni. Sazrijeva početkom jeseni, a dostupan je od rujna do siječnja.

Smatra se da je šipak jedna od prvih kultiviranih voćki zajedno sa maslinom, grožđem, smokvom i datuljom (4000 do 3000 god.pr.Kr.). Tokom stoljeća predstavljao je simbol zdravlja, plodnosti i ponovnog rođenja, imao je mistična iscjeliteljska svojstva, ali i praktičnu primjenu kao boja ili ukras. Svoje mjesto nalazi u brojnim mitovima i umjetničkim djelima, od Rafaela do Cézannea, od Homera do Shakespearea. U Južnu Ameriku i Kaliforniju su ga donijeli španjolski osvajači 1769. godine.

ZDRAVLJE

Šipak je nedavno proglašen superjunakom među voćkama i našao se u središtu pozornosti zbog svog utjecaja na zdravlje. Studije pokazuju da sadrži bogatstvo antioksidanata, a povećana konzumacija povezana je sa poboljšanjem kardiovaskularnog statusa, usporavanjem gubitka hrskavice što bi moglo utjecati na usporavanje artritisa, kao i sa povoljnim djelovanjem na prostatu, krvni tlak, Alzheimerovu bolest, plodnost i starenje. U istraživanjima dr. Sergia Streitenberga pokazalo se da redovna konzumacija šipka uzrokuje usporavanje oksidacije DNA, procesa nama poznatijeg kao ”starenje”. Sastojci šipka inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju te sprečavaju promjene koje potiču rast tumora. Sadrži obilje vitamina C, te veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mjesto zauzima kalij. U soku se nalaze tri vrste polifenola – tanini, antocijani i elagična kiselina, vrlo moćni oblici antioksidanata koji štite stanice na molekularnoj razini od razornog djelovanja slobodnih radikala. Nar sadrži više antioksidanata od brusnice i naranče, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja. Ovi se sastojci brzo apsorbiraju iz probavnog sustava i nisu toksični.

Šipak sadrži fitokemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase,a ovo otkriće iznimno je bitno za prevenciju osteoporoze. Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja, stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog soka šipka. Istraživanja su pokazala da ulje šipka štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti, vraća elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože.  Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima. Nadalje, obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze, poput valunga, promjena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida. Uz sve to, sok od šipka poboljšava i erektilnu funkciju te podiže kvalitetu spermija. Dakle, uz nadimak ”eliksir mladosti”, sok šipka se pokazao i uspješnim u poboljšanju seksualnog života.

Preporuča se konzumiranje sirovog šipka radi boljeg iskorištenja antioksidanata, i to u sklopu uravnotežene prehrane, a također i ukoliko imate problema sa apetitom, jutarnjom mučninom i bolnim grlom. Dokazano je da nar pomaže osobama oboljelim od astme, budući da visoka razina vitamina C ima snažno protu-upalno djelovanje.

Sok od šipka također je i veliki pomoćnik pri skidanju nakupljenog viška kilograma na struku i trbuhu, pogotovo kod muškaraca, otkrili su britanski stručnjaci. Nakon samo mjesec dana svakodnevnog pijenja soka od šipka sudionici istraživanja bili su manje skloni razvoju masnih stanica na trbuhu, imali su niži krvni tlak, a time i rizik od infarkta, moždanog udara te bolesti bubrega, otkrili su istraživači sa Sveučilišta Edinburgh. Smatraju kako sok od šipka može pomoći milijunima žena i muškaraca da se riješe neugodnog ”šlaufa”, a posebno je učinkovit kod muškaraca.

ŠIPAK

UPOTREBA

Primjena šipka je velika, pogotovo u domaćinstvu: od njega se mogu pripremiti želei, kolači, sirupi, melase, sokovi, likeri, vino, ocat i čaj. Ulje šipka izrazito je bogato i hranjivo te se može primjenjivati lokalno i oralno u kozmetičke i medicinske svrhe. Od njega se izrađuju sapuni, masažna ulja, luksuzna kozmetika za lice i drugi proizvodi za ljepotu.

ZANIMLJIVOSTI O ŠIPKU

  • Zovu ga eliksirom mladosti zbog njegove jedinstvene sposobnosti da usporava starenje, odnosno oksidaciju DNA stanica ljudskog organizma
  • Spominje se u prapovijesnim dokumentima, poput babilonskih tekstova i Knjige Izlaska
  • Stari Feničani su bili jedni od glavnih zaslužnih za širenje šipka po Mediteranu, pa stoga njegovo latinsko ime sadržava pridjev ”fenički” (lat. Punica granatum)
  • Stari Egipćani su ga smatrali simbolom napretka i ambicije. Na Ebersovom papirusu, jednom od najstarijih postojećih medicinskih zapisa iz 1500 god.pr.Kr. zapisano je da se šipak koristio za liječenje parazita poput trakavica i ostalih infekcija